Préstecs hipotecaris

El càlcul dels interessos pel mètode 360/360 no és abusiu

Préstecs hipotecaris

Uns consumidores subscriuen un contracte de préstec hipotecari en el qual s’inclou una clàusula per a calcular els interessos:

(C x d x r) /360 x 100

● C = el capital pendent del préstec a l’inici del període de liquidació.

● d = el nombre de dies comercials de què consta el període de liquidació, considerant els anys de 360 dies, els mesos de 30 dies i els períodes inferiors a un mes, restant de 30 dies els dies transcorreguts del mes.

● r = el tipus d’interès anual.

Els consumidors demanden la nul·litat de la clàusula que calcula els interessos ja que la consideren abusiva en establir el denominat any comercial (360 dies), que provoca un desequilibri en les prestacions, independentment de com s’apliqui o quin sigui el resultat financer final.

Els tribunals han desestimat la pretensió dels consumidors. L’ús d’aquest mètode no implica necessàriament un perjudici per al prestador si es manté la mateixa durada respecte del còmput del temps efectivament transcorregut (360/360).

El perjudici econòmic es produeix quan l’entitat predisposant imposa la base dels 360 dies i, al mateix temps, manté l’any natural (365 dies) per al còmput dels dies transcorreguts (365/360), cosa que, mentre el préstec sigui vigent, produeix inexorablement un increment dels interessos a favor del prestador, perquè per simple càlcul aritmètic el mètode 360/360 eleva el tipus d’interès en un 1,39 % en un any normal i en un 1,67 % en un any de traspàs.

El mètode 360/360, tot i que no s’ajusti estrictament a la normativa que preveu que el càlcul es faci mitjançant el mètode 365/365, no produeix cap desequilibri en perjudici del consumidor i, conseqüentment, tampoc es pot atribuir mala fe a l’entitat en utilitzar-lo.

Els nostres professionals resoldran qualsevol dubte que tingueu respecte al vostre contracte de préstec i, si escau, exerciran les accions oportunes en defensa dels vostres drets.

 

 

 



NEWSLETTERS