Instal·lació d’ascensors

Què es pot fer si resulta imprescindible convertir en replà un espai situat a l’interior d’un local?

Instal·lació d’ascensors

Alguns veïns d’una comunitat de propietaris van voler instal·lar un ascensor, però la configuració de l’immoble feia absolutament imprescindible convertir en element comú un tros de local fent-ne una segregació.

Per a això es van fer unes escriptures en les quals es manifestava que les obres es durien a terme a l’interior del local, promogudes pel president, que va convocar una junta per a tractar el tema en la qual es va aprovar per majoria la compra de part del local amb aquest objectiu.

El Registre de la Propietat, però, no va admetre que s’inscrivissin aquests canvis en el local i va exigir que s’acredités que l’acord de segregació i compra de part del local l’havien pres almenys la majoria dels propietaris. que també representen la majoria de les quotes, i era necessari disposar d’una escriptura complementària que recollís l’acord de la comunitat.

El president de la comunitat va recórrer aquesta determinació al·legant que no es requereix acord previ de la junta de propietaris i que és obligatori dur a terme unes obres per a millorar l’accessibilitat si ho sol·liciten persones més grans de setanta anys, com ha sigut el cas.

La Direcció General de Seguretat Jurídica i Fe Pública (DGSJFP), antiga Direcció General dels Registres i del Notariat (DGRN), que és l`òrgan davant del qual s’interposen aquests recursos, ha considerat que l’escriptura manifesta que els acords referits es van aprovar en junta per majoria dels assistents, però que documentalment no acredita aquesta majoria. Tot i que la llei considera obligatori, sense necessitat d’acord, instal·lar l’ascensor quan ho sol·licitat una persona més gran de setanta anys (o una persona amb mobilitat reduïda), l’escriptura presentada al registre no acredita que es compleixin aquests requisits, i és quan es recorre que s’al·lega que un veí té més de setanta anys i s’aporta còpia de DNI a aquest efecte. Això, però, suposa introduir nous elements, per la qual cosa la DGSJFP desestima el recurs, ja que només pot entrar a valorar les qüestions considerades pel registrador.

El que han de fer és presentar un nou títol d’inscripció, amb els documents que reparin el defecte apreciat.

 

Els nostres professionals us poden assessorar adequadament perquè la vostra comunitat funcioni bé i prengueu acords tenint en compte les exigències normatives.

 

 

 



NEWSLETTERS