Productes financers complexos

Qui posseeix els títols per donació del contractant original no n’ha de sol·licitar la nul·litat per infracció del deure d’informació del banc

Productes financers complexos

Una sentència recent del Tribunal Suprem (TS) ha establert que el principi de relativitat dels contractes —segons el qual els drets i obligacions que en dimanen en principi no són aplicables a tercers— deslegitima qui posseeix els títols per donació del contractant original per a exercitar l’acció de nul·litat del contracte per infracció del deure d’informació de l’entitat financera en un producte complex.

La filla de l’adquirent original dels títols va interposar demanda contra l’entitat financera amb la qual havia contractat via telefònica i sense ordre de valors escrita per haver incomplert el deure d’informació.

El jutjat va desestimar la demanda perquè aquesta acció està reservada a qui va constar en el contracte i als seus hereus, però aquí es tractava d’una donació de la seva mare, que encara viu. No obstant això, l’audiència provincial competent li va donar la raó en segona instància perquè va considerar que tenia interès legítim i va declarar la nul·litat del contracte i de la devolució de prestacions per part de l’entitat financera, que va decidir recórrer al TS.

L’alt tribunal ha donat la raó a l’entitat financera, d’acord amb el principi d’eficàcia relativa del contracte, tot i reconèixer que aquest principi no és tan absolut i que en certs casos sí que es pot estendre a persones que no han intervingut en el contracte, i ha indicat alguns exemples. Això, però, no és aplicable a aquest cas concret, ja que l’acció d’anul·labilitat només la poden dur a terme els que hi estan obligats d’acord amb la llei, i aquí, qui va contractar i va patir el suposat error va ser la mare de l’actora, que no va exercitar l’acció.

Tampoc s’ha d’invocar enriquiment injust de l’entitat financera, ja que la filla no va patir cap empobriment, sinó una atribució patrimonial a títol gratuït. De la mateixa manera, no és procedent resoldre el contracte, atès que no es pot fundar en l’incompliment de deures previs a la contractació (deure d’informació).

Els nostres professionals estan a la vostra disposició per a resoldre qualsevol dubte que tingueu respecte a contractes amb entitats financeres i per a exercir, si escau, les accions oportunes per a defensar els vostres drets.

 

 

 



NEWSLETTERS